The Sharks history…

Kotihipoissa ja bailuissa soitettiin innokkaasti 1950 – 1960 lukujen vaihteessa Rock´n Rollia (mm. Elvis, Tommy Steele, Little Richard).
Turussa alkoi vapunaattona -60 Helge Siimeksen järjestämien rock-konserttien sarja, joissa esiintyivät mm. turkulaiset Loukialan veljekset Jukka ja Pekka ja Boogie- Mauritz (Åkerman). Konsertit saivat valtavan suosion ja niinpä myös tulevien Sharksien pojat katselivat silmät pyöreinä tällaista menoa ja innostus soitannollisiin harrastuksiin iski saman tien. Pekka Loukiala voitti Suomen Rock kuninkaan tittelin v. 1961. Loukialan veljekset olivat myös norssilaisia ja vaikka he olivat lavoilla suuria tähtiä, niin koulussa ihan tavallisia nuoria. Välitunneilla heidän kanssaan pääsi helposti keskustelemaan musiikkiasioista ja saamaan kannustusta soitannollisille harrastuksille.

Turun nuoret norssilaiset perustivat The Ghosts nimisen kitarabändin 1961. Esikuvana oli tietenkin the Shadows, kuten monilla muillakin sen ajan rautalankabändeillä. Kaikki muistavat ”Apachen” vieläkin, kuin eilisen päivän.

1960 luvulla Turussa ja lähiseudulla toimi n. 40 kitarayhtyettä. Varsinkin nuorten kavereiden piirissä kitaramusiikki oli hyvin suosittua ja orkestereita syntyi kuin sieniä sateella. Orkesterit yrittivät kilpaa saada esiintymisiä ja tunnettuutta, eikä keikkapalkkioista ollut niin väliä. Pääasia oli, että päästiin esiintymään ja soittamaan. Tavallisimpia keikkapaikkoja alussa olivat kouluhipat ja lähiseutujen tanssilavat.

Tuolloin useissa bändeissä oli vaihtuvuus erittäin suurta, eikä aina tiedetty millaisella kokoonpanolla mikäkin yhtye esiintyy. Kaverit eivät tainneet itsekään aina tietää, minkä nimisessä bändissä illalla soitetaan.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Osa yhtyeistä oli kuitenkin hyvin vakaita ja kaverit ”bändiuskollisia”. Sharks oli yksi niistä harvoista bändeistä, joissa kokoonpano säilyi miltei samana – vuodesta toiseen.

1960 luvun puolen välin paikkeilla Turussa nousi 7-8 orkesteria ylitse muiden niin keikkojen, konserttien kuin TV esiintymistenkin kautta. Tuolloin järjestettiin paljon erilaisia ja hyvin uutisoituja kilpailuja, jotka osaltaan vahvistivat entisestään näiden bändien kilpailuasemaa. Myös nuorten lehdet julkaisivat useita artikkeleita turkulaisista bändeistä, nuorisosta ja heidän vapaa-ajan vietoistaan.

Comments are closed.